• Sota el títol: “Violència de gènere, prostitució i tràfic, noves masculinitats”, tindran lloc els dies 3, 4, 10 i 11 d’abril, a la Casa de la Marquesa i el saló d’actes de la Mancomunitat de Municipis de la Safor-Valldigna

La missió de les I Jornades Comarcals de Violències cap a les dones és servir com a espai d’intercanvi, reflexió i anàlisi sobre els temes plantejats: Violència de Gènere, Prostitució, Tràfic i Noves Masculinitats. Així, s’incidirà des de l’àmbit acadèmic sobre la importància de visibilitzar les diferents violències que s’exerceixen sobre les dones i com aquestes han estat normalitzades per la societat.

Aquestes primeres Jornades Comarcals es constitueixen com a plataforma per a la proposta i intercanvi d’idees i reflexions entorn de la problemàtica i drama social que suposen les diferents violències que s’exerceixen sobre les dones, tractant-les des de diferents perspectives professionals i per descomptat, des de la perspectiva de gènere.

L’Ajuntament de Gandia, des de l’Àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, junt amb la col·laboració de la Mancomunitat de la Safor i la seua agència d’Igualtat, pretén consolidar el desenvolupament d’aquestes Jornades, aspirant a convertir-se en una marca distintiva i referent per a la comarca. “El nostre desig és abordar des del feminisme diferents ponències que facilitaran el debat i la consciència social, per a la lluita, prevenció i conscienciació contra les diferents violències que sofreixen les dones. I s’emmarquen dins les accions que des de l’Ajuntament i la Mancomunitat realitzem durant tot l’any en aquesta línia”, ha assegurat la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques.

Seguint les línies del document refós de Mesures del Pacte d’Estat en matèria de Violència de Gènere:La violència de gènere és la manifestació més cruel i inhumana de la secular desigualtat existent entre dones i homes que s’ha produït al llarg de tota la història, en tots els països i cultures amb independència del nivell social, cultural o econòmic de les persones que l’exerceixen i la pateixen”. Per aquesta raó, “considerem essencial la conscienciació ciutadana a través de campanyes de sensibilització i aquestes Jornades, que esperem que tinguen un gran impacte social”, ha explicat la consellera de la Mancomunitat, Assumpta Domínguez.

Objectius generals de les I Jornades Comarcals de Violències cap a les dones:

• Generar un espai de reflexió i conscienciació al voltant de les violències que s’exerceixen sobre les dones, com són la tracta, la prostitució o la violència de gènere.

Facilitar una trobada entre la ciutadania, des d’un àmbit acadèmic, on compartir experiències, iniciatives i inquietuds.

Aconseguir un fòrum de prestigi acadèmic, on presentar referents que inspirin a la ciutadania, per a apostar pel feminisme com a eina per a combatre les violències sobre les dones.

Presentar alternatives feministes per a combatre la masculinitat hegemònica, a través de les noves masculinitats emergents.

Programa

OCTAVIO SALAZAR

DIA: 3 d’abril. HORA: 17.00 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA: «La revolución masculina pendiente»

Professor titular de Dret Constitucional i acreditat com a catedràtic a la Universitat de Còrdova. Ha destacat amb les seues línies d’investigació en la igualat de gènere, les noves masculinitats, la diversitat cultural I els drets LGTBI, entre d’altres. L’autor de llibres com El hombre que no deberíamos ser o #WeToo. Brújula para jóvenes feministas, ens oferirà la conferència «La revolución masculina pendiente», on parlarà de les diferents formes de ser homes en la societat actual, de desarrelar els privilegis i de posar-se front al mirall i deixar enrere la masculinitat hegemònica.

MELISA RUIZ LOPEZ:

DIA: 3 d’abril. HORA: 18.30 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA basada en la novel·la Niña Invisible: «Menores víctimas de la violencia de género: lo que no vemos»

Llicenciada en Història per la Universitat de València. Especialista en Gènere i Polítiques d’Igualtat per la UV. Capacitada per la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València, com a tallerista en prevenció de la violència de gènere. Especialitzada en apoderament femení amb dones supervivents de la violència de gènere i d’apoderament femení en l’adolescència, amb accions impulsades des de diverses institucions públiques. Melissa López ens presenta Niña  invisible, oferint eines i indicadors que els permeten detectar els mites de l’amor romàntic i saber detectar la violència de gènere entre les parelles més joves.

ROSA COBO

DIA: 4 d’abril. HORA: 16.30 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA: «La prostitución en el corazón del capitalismo»

Professora a la Universitat de la Corunya, escriptora, professora titular de Sociologia del Gènere i directora del Centre d’Estudis de Gènere i Feministes de la mateixa universitat. Va ser fundadora i primera directora del Seminari Interdisciplinari d’Estudis Feministes d’aquesta universitat. Ha sigut assessora del Ministeri d’Igualtat, durant l’any 2008. L’autora de La prostitución en el corazón del capitalismo ens contarà, a través d’una conferència, com la prostitució és una de les formes més extremes de la desigualtat i explotació de les dones, fins al punt de convertir-se en una de les noves barbàries del segle XXI.

PILAR AGUILAR

DIA: 4 d’abril. HORA: 17.30 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA: «Abolición o Barbarie»

Llicenciada en Filologia Moderna per la Universitat de Sevilla, llicenciada en Ciències de l’Educació per la Universitat René Descartis-Paris i en Ciències Cinematogràfiques i Audiovisuals per la Universitat Denis Diderot-Paris. Destacada investigadora, assagista i crítica de cinema, motivada per la preocupació d’educar la mirada davant del consum audiovisual, des de la perspectiva de gènere. L’autora de Debate prostitución. 18 voces abolicionistas ens ofereix la conferència «Abolición o Barbarie», on abordarà la prostitució i el tràfic de dones des d’un punt de vista feminista i abolicionista, qüestionant els privilegis masculins i un sistema que deixa desprotegides les dones més vulnerables.

RITXAR BACETE

DIA: 4 d’abril. HORA: 19.00 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA: «¿Qué significa ser hombre? La masculinidad en la era del feminismo»

Antropòleg i treballador social. Aquest investigador és especialista en gènere, masculinitats, feminisme, polítiques d’igualtat, paternitat positiva i l’economia del desenvolupament. Ha transitat professionalment per oficis tan diversos com la cooperació —a Croàcia, Guatemala, Mèxic o Cuba—, l’educació de persones en risc d’exclusió social i la política. En els últims anys, ha posat en marxa i col·laborat en diferents projectes, per a promoure la implicació dels homes en la igualtat, com el Programa d’homes per a la igualtat Gizonduzde l’Institut Basc de la Dona. En l’actualitat és sènior fellow i coordinador per a Espanya de Promundo Global.

ANGELA SANCHEZ

DIA: 10 d’abril. HORA: 18.00 h. LLOC: Saló d’actes de Mancomunitat de la Safor

CONFERÈNCIA: “Apoyo social a mujeres en contextos de prostitución y/o víctimas de trata con fines de explotación sexual”

Educadora Social i Coordinadora d’acollida de la Delegació d’Astúries en la Fundació de Solidaridad Amaranta, que treballa amb dones i adolescents afectades per la prostitució, violència i altres situacions d’exclusió. Actualment, la Fundació de Solidaritat Amaranta desenvolupa programes i projectes d’atenció i necessitats específiques, implementats en sis comunitats autònomes d’Espanya.

TOWANDA REBELS

DIA: 11 d’abril. HORA: 18.00 h. LLOC: Casa de Cultura Marqués de González de Quirós

CONFERÈNCIA: «Violencia sexual»

Teresa Lozano, llicenciada en periodisme, i Zua Méndez, llicenciada en humanisme, formen el grup «Towanda Rebels» on, a través d’internet i les xarxes socials, han iniciat diverses campanyes feministes, destacant la seua labor com a activistes abolicionistes, amb la campanya viral «Hola, putero», o «Yo te creo». Ens oferiran la conferència «Violencia sexual», on tractaran conceptes com la cosificació, la cultura de la violació i aprofundiran en com es formen les masculinitats tòxiques en la pornografia i les seues implicacions en la prostitució.

BORJA ABARGUES

Apertura: dia 5 d’abril a les 19 h 

DIES: del 5 al 27 d’abril. LLOC: Claustre de la Biblioteca Central

EXPOSICIÓ: “La Ruta XY”

Amb l’ocàs del sol, el flux de vehicles de la N-332 creix i la carretera es va omplint d’homes famolencs de sexe. A poc a poc, les prostitutes ocupen el lloc on passaran la resta de la nit, entre servei i servei. Aquests llocs són testimonis del trist moment en el qual l’ésser perd el seu estatus per a convertir les persones en pura mercaderia. “La Ruta XY” és el nou projecte fotogràfic del fotoperiodista Borja Abargues. Aquest fotògraf ens convida areflexionar sobre la situació de la prostitució de carretera a Espanya, a partir de fotografies de llocs on s’exerceix.