Els aliats mediambientals de Gandia visiten l’Auir

  • Els candidats de Compromís a les Corts i diputats, Juan Ponce i Graciela Ferrer, i un dels màxims responsables del Pativel, Lluís Ferrando, comproven “in situ” l’èxit de les polítiques mediambientals de protecció i regeneració del territori impulsades pel Botànic, front el model especulatiu urbanística del litoral de la dreta.

Aquest matí han visitat la platja de l’Auir els candidats de Compromís a les Corts Valencianes, els diputats Juan Ponce i Graciela Ferrer, juntament el membre de Compromís per València i Secretari Autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Lluís Ferrando. Hi han estat acompanyats pel regidor de Gestió Responsable del Territori de Gandia, Xavier Ródenas, i pel candidat a l’Alcaldia de Compromís Més Gandia Unida, Pep Alandete.

I és que l’Auir és un dels màxims exponents de les polítiques en matèria de protecció dels espais naturals front al model d’especulació urbanística i destrucció implantant pel Partit Popular abans de l’arribada del Govern del Botànic. “Són l’espina dorsal de les polítiques mediambientals d’aquesta legislatura. Aliats fonamentals de Gandia i de la lluita dels grups ecologistes per aconseguir salvar la platja de l’Auir amb molt d’esforç, temps i sacrifici. L’hem lliurada de l’especulació urbanística gràcies al Pla d’Acció Territorial d’Infraestructures Verdes del Litoral (PATIVEL). Per a nosaltres és una de les fites de la legislatura. Gandia està agraïda al pacte del Botànic, perquè per primera vegada s’ha mirat la gestió del territori des de l’òptica de la responsabilitat, sobretot el litoral, amenaçat per l’especulació urbanística. Hem demostrat que el model és viable i genera una economia més responsable i duradora”, ha assegurat Ródenas.

I un dels màxims responsables del Pativel, Ferrando, ha avançat que des de Compromís s’està treballant en nous plans per a la pròxima legislatura: “Hem protegit les cales i platges verges i els penya-segats en aquesta legislatura. En la pròxima, volem posar en valors tots aquests espais, totes eixes qualitats. Que els llauradors es puguen guanyar la vida dignament, tindre zones humides netes, en condicions. I eixe gran projecte que és la via litoral, un passeig cicló-peatonal, a banda de la importància mediambiental, per a fer la transició ecològica. Posar en valor tots eixos espais és el que farà que la platja de Gandia, la ciutadania i els visitants, milloren en la qualitat de vida. Per tant, el Pativel i l’Ajuntament de Gandia amb el seu suport, ha donat una passa de gegant. En cap lloc d’Europa es construeix hui en dia a vora litoral…” .

Per la seua banda, Ferrer ha pogut comprovar, com a diputada de Medi Ambient a les Corts, que les polítiques de recuperació ambiental han aconseguit regenerar zona de platja salvatge fonamental per al nostre territori. També ha estat important, assgura, la protecció de la Marjal, eliminant l’amenaça de construcció d’un camp de golf. La Marjal ja té els objectius de conservació com a zona de la Xarxa Natura 2000. “De cara la futur, hem de desenvolupar els mecanismes de coordinació entre ajuntaments, Diputació i Generalitat per tal de garantir la gestió de l’aigua adequada, tenint en compte els usos agrícoles del voltant, per tal que siga una marjal viva, en la qual no sols podrem gaudir del paisatges, sinó també de tota una sèrie de serveis ambientals vinculats a la millora de la qualitat de vida, la biodiversitat… Aquesta política territorial de protegir el territori, d’ordenar els usos per a tindre un model socioeconòmic sostenible és i serà la gran aposta de Compromís”.

Ponce ha recordat que des del Govern del Botànic s’ha posat en marxa una nova política de previsió contra incendis, de gestió forestal i de gestió d’espais naturals protegits. “Vam tindre la desgràcia de tindre a Gandia el pitjor incendi de l’any passat. Però després vam posar en marxa actuacions fonamentals i sense precedents per a previndre danys majors. Sempre després d’un estudi tècnic rigorós, que dia exactament el que s’havia de fer. I després hem posat en marxa altres actuacions per afavorir la regeneració”. El diputat ha recordat que una altra novetat de la legislatura han estat les taules de concertacions, on Generalitat i Ajuntaments co-gestionen el futur de la zona cremada, cap a on ha d’anar i ser partícips de la seua regeneració.

“Cal posar en valor les 50 noves mesures de prevenció d’incendis del govern del Botànic. També destacar la planificació a tots els nivells perquè la gestió estiga ordenada i poder traure recursos de la muntanya mateix, però des de la visió de la multifuncionalitat, de previndre incendis, riscos. I, al mateix temps, no baixar els valors dels nostres boscos. Imprescindibles en la lluita contra el canvi climàtic”. La pròxima legislatura s’aprovarà la nova llei de protecció d’espais naturals, tenint en compte tota la xarxa d’espais naturals i la interconnexió entre ells.

Finalment, Alandete ha assegurat que Compromís és la garantia “de l’aposta pel Medi Ambient, pel desenvolupament sostenible, tenint en compte a totes les persones, també als llauradors, i per poder deixar a les futures generacions un planeta millor del que hem rebut”.

Els candidats s’han reunit també amb col·lectius ecologistes de Gandia i la Safor, amb qui han intercanviat opinions sobre les polítiques en matèria mediambiental del govern del Botànic i han recollit les seues propostes per a la pròxima legislatura.

Arxivat en: Urbanisme i Medi Ambient

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *