El 26 d’agost de 1899, l’alcalde de Gandia Andrés Lapeyre, va fer un bàndol en el qual advertia a la població de la pesta bubònica d’Oporto i comunicava les mesures preventives de desinfecció i sanejament d’establiments públics per salvaguardar la vida de les persones.

Hui, més d’un segle després, el primer ple telemàtic de la història de Gandia aprova una declaració institucional, signada per tots els partits polítics amb representació municipal (PSPV, PP, Compromís-Més Gandia Unida i Ciudadanos), que recull un total de 127 mesures de xoc que l’Ajuntament ve impulsant des del decret de l’estat d’alarma per tal d’afrontar l’emergència sanitària del COVID-19 i les seues conseqüències. Moltes de les propostes, el 90% de les quals ja estan en marxa, han estat treballades i consensuades al fòrum socio-econòmic que va constituir l’alcaldessa Diana Morant fa un parell de setmanes, el qual està integrat per polítics, empresaris i sindicats.

El plenari d’este matí ha aprovat, entre altres punts, una modificació pressupostària per mobilitzar 4,5 milions d’euros i atendre estes mesures, entre les quals destaquen les modificacions de les ordenances fiscals reguladores per les quals se suprimeixen les taxes per la prestació dels serveis en el Mercat Municipal d’Abastiments i per ocupació del sòl, subsòl i volum de la via pública.

Diana Morant ha manifestat que ningú esperava que arribara la dramàtica situació de la pandèmia i que tot i que no sabem com serà el dia de demà, “sí sabem com volem afrontar-lo des de l’ajuntament, com a representants de l’administració més pròxima a la ciutadania: amb unitat, cohesió, i des del consens”.

L’alcaldessa ha indicat que la bona presa de decisions és clau. “Sense perdre de vista que el fet més immediat és respondre a la necessitat sanitària, hem d’avançar-nos a la fi d’esta incertesa facilitant la reconstrucció perquè la nostra ciutat recobre com més prompte millor la normalitat”.

D’esta manera, l’Ajuntament ja està treballant en el primer gran paquet de mesures, on estan representades totes les àrees i departaments municipals, per garantir la reactivació dels sectors productius i econòmics paralitzats davant la pandèmia, i la protecció de les persones i la seua condició econòmica i laboral com a conseqüència de la crisi del coronavirus. S’ha injectat un milió d’euros per a Benestar Social i 2,5 milions per a autònoms i empreses.

Les mesures estan estructurades en matèria de Salut, Benestar Social i Drets de les Persones (sobre salut i benestar social, cooperació i integració, infància, igualtat i violència de gènere, habitatge); en matèria de Cultura i Esport (sobre cultura, patrimoni i servei d’arqueologia, participació ciutadana); en matèria de suport econòmic al teixit productiu i la ciutadania (suport de caràcter general, sobre taxes i tributs, sobre comerç i hostaleria, agricultura, pesca i ramaderia, turisme); en matèria d’Administració i Recursos de l’Ajuntament (sobre administració, contractació, urbanisme, gestió responsable del territori, informática). Un altre bloc és en matèria de Seguretat i Serveis Bàsics (sobre seguretat ciutadana, serveis bàsics i mobilitat i trànsit).

Es tracta d’un pla viu que continuarà alimentant la ciutadania en les noves circumstàncies i segons les noves necessitats. Estes mesures, per a Morant, representen un clar missatge a la ciutadania: que el seu ajuntament continuarà treballant sense parar i que continuarà estant al costat dels seus veïns i veïnes.

El vice-alcalde i portveu de Compromis Més Gandia Unida, Josep Alandete, per la seua banda, ha manifestat: “Ens esforçarem perquè aquest clima d’acord no siga efímer i que la cooperació de tots els agents polítics i socials continue tenint el bé comú com al nostre referent insubornable. Perquè és la nostra responsabilitat. Si els gandians podem estar satisfets de com estem afrontant entre totes i tots la crisi, també com a saforencs i valencians hem de sentir autoestima per la gestió que està fent-se des la Generalitat i això a pesar de l’infrafinançament que patim per part de l’estat i que significa a l’hora de la veritat menys recursos per poder destinar-los a sanitat, educació, benestar social, treball, economia sostenible i totes les àrees de què es tenen competència. Tant de bo esta crisi servisca per a resoldre una injustícia que afecta a la nostra salut i al nostre benestar personal i col·lectiu”.

El portaveu de Grup Municipal de PSPV-PSOE, José Manuel Prieto ha declarat que “Hui hem aprovat 127 mesures consensuades amb tots els grups polítics i tots els estaments socials que fonamentalment van en dues línies. La primera, és la protecció social amb l’ajuda del nostre sistema públic a tots aquells que han vist reduïts els seus ingressos, perquè han perdut la feina o perquè estan fregant la pobresa a causa d’aquesta situació i, la segona, és l’ajuda als sectors productius, especialment als autònoms i empreses de Gandia” “Un milió d’euros per a l’àmbit social i dos milions per als autònoms i empreses de Gandia fins a arribar als quatre milions d’euros gràcies a les exempcions fiscals i de taxes que s’han aprovat durant les successives reunions de la Junta de Govern que s’han celebrat davant aquesta emergència sanitària“.

Tot això ho hem posat en marxa d’una manera acordada, sabent pactar i assumint que tenim diferències però que Gandia és la idea que està per damunt de totes les coses” va finalitzar.


El portaveu del PP, Víctor Soler, ha argumentat: “és moment de donar suport a les famílies i a les persones més vulnerables, així com actuar de forma immediata en matèria de foment econòmic per impulsar l’economia de la ciutat aportant liquiditat per facilitar l’activitat dels sectors econòmics i per tant evitar la destrucció d’ocupació. Cada dia hem presentat una proposta a govern, pot ser que la meua actuació no em porte vots, però em permet dormir a les nits amb la consciència tranquil·la“.

El portaveu de Ciudadanos, Pascal Renolt va afirmar: “Després del pas de la COVID-19, és important adaptar els recursos i els esforços dels diferents grups polítics a la nova realitat. Serà fonamental el paper de la política útil, la que prioritza l’interés general en aquells aspectes socials, humans i econòmics. Aquesta declaració és un bon exemple per a fomentar les línies econòmiques i socials de la nostra ciutat”.

Altres punts aprovats
D’altra banda, el plenari també ha aprovat, amb els vots favorables del govern i l’abstenció de l’oposició, el Programa d’Actuació Aïllada illa 7B del Sector Sanxo Llop i la modificació puntual de l’ordenació estructural del Pla General consistent en una redistribució de la xarxa primària de la zona Roís de Corella per a ampliar el sòl amb ús esportiu i disminuir la zona destinada a aparcament. També ha eixit endavant, per unanimitat, el Pla Acústic Municipal i la constitució del Consell Sectorial de la Gent Gran.

Així mateix, s’ha donat compte d’una vintena de decrets en matèria econòmica i de mesures preventives extraordinàries amb motiu de la pandèmia, aprovats pel Govern d’Espanya i la Generalitat.