El vicealcalde de Gandia i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete,il’edil de Mobilitat i Trànsit, Nacho Arnau, han comparegut aquesta matí davant dels mitjans de comunicació junt amb la delegada regional de Red Eléctrica de España (REE) en la Comunitat Valenciana i Múrcia, Maite Vela, i la responsable de Planificació de i-DE (empresa distribuïdora del grup Iberdrola), Nuria Ruano, per a informar del procés i termini de les obres de canalització del cablejat d’alta tensió (2,4 km aproximats de longitud) que unirà la subestació elèctrica del Polígon Alcodar amb la futura subestació elèctrica que es construirà al polígon Sanxo Llop.
Les actuacions formen part de la planificació vigent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que va ser aprovat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme en 2015 amb la col·laboració de les Comunitats Autònomes, i autoritzat per la Direcció General d’Indústria, Energia i Mines de la Generalitat en 2020.
Les obres, que es van iniciar el mes de maig passat, es reprendran el pròxim 18 d’octubre en tres fases: octubre-novembre, novembre 2021 i a partir de desembre de 2021. Tota la infraestructura comptarà amb una inversió aproximada de 30 milions d’euros.
En la seua intervenció, Alandete ha destacat que aquesta infraestructura “dona compliment a les necessitats futures i a una reivindicació històrica i del teixit empresarial de la ciutat” i ha posat en valor la seua complexitat, ja que, a banda de l’envergadura del projecte, només hi ha dos entitats proveïdores a escala mundial que fabriquen els components utilitzats per a la construcció de la subestació.
“Hem de valorar la importància tècnica i estratègica d’aquesta subestació de Sanxo Llop i de tot el que comportarà per a la nostra ciutat i la nostra comarca, i en això l’Ajuntament de Gandia, des de sempre, ha estat oferint tota l’ajuda possible tant a REE com a Iberdrola perquè l’obra s’execute de la manera més ràpida i òptima possible”.
D’altra banda, Arnau ha defensat que es tracta d’unes obres “necessàries per a un bé major com és la importància industrial i econòmica per a Gandia i per a tot el teixit industrial de la Safor”, un procés del qual ja s’ha informat, des del seu departament i des de la Policia Local, a les empreses implicades.
En l’apartat de les afeccions que comporta aquest projecte, el responsable de Mobilitat ha exposat que l’avinguda Blasco Ibáñez, una de les principals artèries vials de Gandia, veurà reduïda la circulació a dos o inclús un carril, motiu pel qual ha recomanat a la ciutadania “fer ús de la ronda perimetral externa que facilita la connexió amb tota la ciutat” i evitar, així, l’alentiment del trànsit en aquesta via.
Per tal de mantenir informada la ciutadania del procés de les obres i de les alternatives al trànsit, Arnau ha demanat els gandians i les gandianes actualitzar la informació a les xarxes socials (Twitter i Facebook) de la Policia Local, on podran conèixer tots els canvis que puguen sorgir amb l’avanç de les fases de l’obra.
A banda d’aquests canals, l’Ajuntament de Gandia, en col·laboració amb les empreses elèctriques, iniciarà una campanya institucional per a informar a través dels mitjans de comunicació físics i digitals (premsa, ràdio i televisió), a més d’instal·lar cartells fixos i variables als accessos de la ciutat.
Pel que fa al termini de les obres, Vela estima que començaran a funcionar a finals del 2022, i ha explicat que la funcionalitat d’aquestes infraestructures consisteix a subministrar potència de la xarxa de transport elèctric a la xarxa de distribució perquè des de la subestació de Sanxo Llop, mitjançant el desenvolupament addicional de línies d’alta tensió, es puga garantir a curt i mitjà termini el subministrament elèctric de la zona.
La delegada de REE ha remarcat que “les companyies estem fent els nostres millors esforços per a dur a terme les obres i complir al més prompte possible amb el propòsit de posar en servei la subestació de Sanxo Llop. El nostre compromís amb Gandia i amb tota la comarca de la Safor és fer possible com més prompte millor aquest subministrament, que és fonamental per al desenvolupament i la competitivitat dels seus sectors econòmics. En data de hui, la previsió és que la subestació es pose en servei a finals de 2022″.
Finalment, Ruano ha destacat queGandia, i tota la comarca, “té un indústria molt potent i molt proactiva, i la seua competitivitat dependrà dels serveis amb què compte”, i la subestació de Sanxo Llop “aportarà una major fiabilitat al subministrament elèctric, resiliència enfront dels esdeveniments meteorològics adversos, cada vegada més freqüents, i permetrà la transició ecològica i l’electrificació de l’economia”.