La regidora de Gestió responsable del Territori, Alícia Izquierdo, acompanyada del director general de Medi Natural, Daniel Muñoz, han comparegut davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar les actuacions que s’estan portant a terme en matèria de gestió forestal sostenible, concretament, en la prevenció d’incendis.
Amb aquest sentit, Izquierdo ha assenyalat que “estem acudint a molts llocs i portant a terme una comunicació directa amb el veïnat i volem explicar-ho perquè són tasques que sembla que no es veuen en estar en la muntanya o en zones molt amagades”.
Actualment, s’estan realitzant 3 accions aprofitant aquesta època de l’any perquè només es poden actuar als boscos uns determinats mesos: “en estiu no es pot anar pel perill d’incendis, però tampoc s’hi pot actuar en altres moments perquè viuen animals i tenen els seus propis cicles vitals”, ha explicat la regidora de Gestió responsable del Territori.
Les primeres tasques van començar el 15 d’octubre, moment en què van baixar les temperatures i es podia entrar amb seguretat a la muntanya. “Actuarem al llarg de 5 o 6 mesos fins que comence l’època de nidificació de les aus, a mitjan mes de febrer i principi de març. A partir d’eixe moment, ens dedicarem a altres accions com el manteniment dels camins, les vores i els accessos”, ha destacat l’edil, qui ha recalcat que “és una tasca molt important que es fa des d’un punt de vista estratègic”.
Des de la regidoria se segueix el Pla local de prevenció d’incendis forestals, el qual marca els períodes, estratègies i accions que s’han de realitzar, i a poc a poc, s’assoleixen els objectius establerts.
Actuacions de gestió forestal
En aquests moments, s’estan realitzant dues accions al Paratge Natural municipal per fer un tallafoc al costat de la carretera que puja cap al paratge. “És una actuació al costat de la carretera que prevén que passe l’incendi d’un costat de la muntanya a l’altre. Està coberta amb fons de la Diputació, ja fa mesos que estem fent-la i tenim previst acabar-la abans de Nadal”, ha detallat Muñoz.
Com que el tallafoc està dividit en dos, la part alta més propera al centre d’interpretació i la part de baix, la segona actuació en la mateixa zona està fent-la les brigades de Divalterra, que són les brigades de la Diputació. Amb aquest motiu, el director general de Medi Natural ha informat que “ahir van fer una bona gestió en el departament per aconseguir que les mateixes brigades vingueren a fer una part del tallafoc”.
Per últim, la tercera acció s’està realitzant amb recursos propis amb la brigada municipal i està centrada en la protecció de la zona urbana perquè “les faixes perimetrals tenen una funció molt important, com hem vist en els últims incendis arreu d’Europa, ja que són les vores de les cases on limita”, ha recordat Muñoz. Amb aquest sentit ha reconegut que gràcies a aquest tipus d’accions “en cas d’haver-hi un incendi el veïnat de la urbanització de Santa Marta i molts altres estaran més protegits”.
Cal destacar que les actuacions que es realitzen des de l’Ajuntament de Gandia només es poden fer on tenen disponibilitat de terrenys, és a dir, en terreny municipal.