- La I Jornada familiar sobre addiccions a la tecnologia en adolescents se celebrarà el dissabte 2 de febrer a partir de les 10.30 hores en el saló d’actes de la Casa de la Marquesa. Monitors oferiran activitats per als més xicotets, mentre els seus progenitors assisteixen a les jornades.
La regidora delegada de Polítiques Educatives i Joventut, Laura Morant, la regidora delegada de Sanitat Pública i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, al costat de Federico Sanmateu, Mª Dolores Tur i Patricia Villena, representants de la Coordinadora de AMPAs de Gandia, han presentat hui les I Jornades sobre Les addiccions a la tecnologia en adolescents, que es duran a terme a la Casa de la Marquesa el dissabte 2 de febrer de 10.30 a 12.30 hores.
Tres seran el principals temes a tractar: Ús, abús i dependència. Conseqüències i intervenció educativa i finalment, la importància del somni i el descans.
Gil ha posat l’accent que, “la percepció que tenen els joves és que no existeix perill. No tenen por. Molts s’estan iniciant en un hàbit poc saludable de moltes hores d’ús o també que entren en contacte amb persones que poden posar-los en situacions compromeses. Cal tindre en compte que el que s’escriu en les xarxes no s’esborra mai i això pot repercutir en el futur d’aquests joves”.
Morant, per la seua part ha agraït la iniciativa de la Coordinador a de AMPAs de Gandia, i ha incidit en els efectes no solament psíquics sinó físics que comporta el mal ús d’aquests moderns dispositius. “Des de molt xicotets comencen a usar tablets i després, a edats molt primerenques, se’ls regala un mòbil. La immediatesa a la informació fa que abandonen les relacions socials, ja no es veu la cara de l’interlocutor. Deixen de fer esport, no van al cinema i fins i tot es creen conflictes entre els joves. Cal reforçar les conductes alternatives a les noves tecnologies”.
En aquesta línia, Sanmateu, com a President de la Coordinadora de les AMPAs, ha declarat que “la idea va sorgir perquè volíem fer ja una cosa positiva, a part de l’aspecte reividicatiu que té la Coordinadora, i tractar d’atallar aquest problema del qual molts pares i mares no són conscients”. Ha recordat que, ja que es tracta d’una activitat enfocada a famílies, els que acudisquen amb xiquets xicotets comptaran amb un espai en Urbalab amb monitors que oferiran jocs i atenció durant aqueixes dues hores.
Villena, assessora de la Coordinadora, ha comentat que “aquestes jornades abordaran el tema de l’addicció des del punt de vista de la prevenció, no de la intervenció i compten amb grans professionals com a ponents”, com el pediatre especialista en alteracions del somni, Gonzalo Pin Arbredes i la psicopedagoga Mar García Sánchez. Actuarà com a moderadora María del Mar Sánchez Marhcori. Es posarà l’accent en els conseqüències físiques que ocasiona l’abús d’aquests aparells como pèrdua de visió o trastorns de somni.
Finalment, Tur, tresorera de l’entitat organitzadora, ha recordat que s’ha buscat el matí d’un dissabte per a la celebració perquè les famílies pogueren acudir. “Ha sigut tot un èxit. En dos dies s’han cobert les 180 places disponibles, l’aforament del local”.
Per a finalitzar, Liduvina Gil ha remarcat que “no cal estar en contra de les tecnologies, cal saber usar-les”.