Els grups municipals de Compromís i PSPV han censurat conjuntament la modificació del ROPLE impulsada pel Govern Municipal.

En la mateixa es limita les preguntes i es lleva el dret de rèplica a l’oposició, mentre que l’alcalde pot intervenir “quan li venga en gana” i per un temps il•limitat.

El que havia de ser un acte de conciliació per a simplificar els plenaris i agilitzar el dia a dia del funcionament municipal, es va convertir de la mà del Govern Popular d’Arturo Torró, en un altre retall a la democràcia i a la llibertat d’expressió dels grups de l’oposició.

Així ho han denunciat els Grups Municipals de Compromís i PSPV, després de conèixer les noves “mesures antidemocràtiques” que l’alcalde de Gandia ha imposat en la nova modificació del ROPLE (Reglament Orgànic del Ple de l’Ajuntament de Gandia).

Aquesta modificació implica que l’alcalde tindrà llibertat absoluta per a intervenir als Plenaris, en el moment que vulga i allargant el seu discurs tant de temps com crega oportú. Per contra, l’oposició no podrà formular més de cinc preguntes en total, (quan fins ara no hi havia límit de preguntes orals i es podien fer cinc escrites) i tampoc tindrà dret de rèplica, una vegada escoltada la resposta del Govern. Per tant, la intervenció quedarà limitada només a plantejar una determinada qüestió, eliminant per complet qualsevol possibilitat de debat.

La portaveu de Compromís, Lorena Milvaques, ha explicat el que va ocórrer a la Junta de Portaveus: “Nosaltres anaven a la Junta de Portaveus amb la millor voluntat de diàleg. Acceptavem reduir les preguntes al Plenari i unificar mocions i declaracions d’intencions, però la xuleria i la prepotència d’aquest alcalde és infinita i no pararà fins que convertisca aquest ajuntament en la seua dictadura, i el Plenari en el seu no-do particular”.

El Govern Municipal, continua Milvaques, “no va atendre en cap moment les nostres raons, però per a nosaltres ja no és cap sorpresa perquè des de que Torró va accedir a l’alcaldia, el ninguneig es constant per a qui no pensa com ell. La seua actitud és dictatorial i fer callar l’oposició ha sigut el més important del seu quefer diari”.

No obstant, la regidora de Compromís ha manifestat que no aconseguirà el seu objectiu: “Ni Torró ni els seus seguidors del PP seran capaços de fer-nos callar, ni convenceran a ningú amb les seues parleries, tot i que l’alcalde vullga parlar més que ningú als plenaris”.

Per la seua banda, el regidor del PSPV, Vicent Mascarell, s’ha expressat en una línia similar a la de Milvaques. El socialista ha denunciat “l’últim atac del Govern del PP als drets fonamentals de llibertat d’expressió, debat polític, al paper fiscalitzador de l’oposició i, en definitiva, al parlamentarisme” i ha lamentat que el PP “pretenga silenciar el fòrum democràtic que és el Ple municipal”.

Segons el parer de Mascarell, les restriccions que el PP ha imposat a l’oposició suposen “una involució democràtica en majúscules” després de la qual s’amaguen dos objectius, “silenciar a l’oposició” i que el Torró tinga “cada vegada més presència, encara que no se sap si com a alcalde o com macarra número 1, com li va qualificar el gerent d’IPG, perquè cada vegada es confon més la persona amb el personatge”.

Segons ha explicat el regidor, amb un govern del PP “que no convoca comissions informatives, que no facilita els expedients ni cap tipus d’informació”, la resta de forces polítiques només poden exercir l’oposició a través de les rodes de premsa i en els Plens municipals, que són “l’únic espai incòmode per al PP, perquè és l’únic lloc en què es pot generar un debat dialèctic”.

Per això, el socialista ha denunciat que la modificació del reglament del Ple és “un escaló més en la bogeria antidemocràtica del Govern de Torró”, que ha arribat a justificar les amenaces del gerent de l’empresa pública a un membre de l’Ajuntament per dur a terme la seva labor fiscalitzadora en l’oposició.