– Laura Morant: “Regalar cultura és regalar un trosset del món i seria interessant que les famílies acompanyaren als xiquets/es i adolescents a anar a les biblioteques i fires del llibre…”

– Continuen les activitats de foment de la lectura entre els escolars. En aquesta ocasió, tots els col·legis i instituts rebran una col·lecció de llibres d’autors vinculats de l’una o l’altra manera amb Gandia i la Safor.

– L’alumnat de tots els centres educatius de Gandia tindran a la seua disposició una recopilació d’obres que relacionen l’escriptura amb les nostres arrels i tradicions.

 

Continuen les activitats de foment de la lectura entre l’alumnat de la ciutat. Tots els centres educatius de Gandia comptaran amb una col·lecció de llibres que recullen tradicions, costums, llegendes o personatges relacionats amb la nostra ciutat o comarca. D’això han informat aquest matí en roda de premsa els regidors delegats de Polítiques Educatives i Cultura, Laura Morant i Joan Muñoz, respectivament, acompanyats de l’editor i escriptor local, Juli Capilla.

La responsable d’Educació ha comentat que “l’Ajuntament ha adquirit llibres que versen sobre les nostres tradicions o fets concrets, escrits per autors nascuts o relacionats amb la Safor”. L’objectiu és buscar que els alumnes de tots els centres educatius de Gandia tinguen a la seua disposició una recopilació de llibres que vinculen l’escriptura amb les nostres arrels i tradicions.

“Regalar cultura és regalar un trosset del món i seria interessant que les famílies acompanyaren als xiquets i adolescents a anar a les biblioteques i fires del llibre, perquè no deixa de ser un oci alternatiu, bastant barat, divertit i que ajuda a descobrir aqueix trosset de món. La lectura obri la imaginació, alimenta la creativitat i crea hàbits de comportament cívic”, ha explicat Laura Morant. A més ha fet referència als bons resultats acadèmics contrastats en l’alumnat que aposta per la lectura, ja que, el bagatge cultural influeix en el desenvolupament de les capacitats cognitives. El llibre és contemplat com a patrimoni i ha d’estar present des de la infància tant en l’àmbit familiar com educatiu.

Joan Muñoz ha agraït la iniciativa de l’àrea d’Educació  i ha explicat que el seu departament vela pel foment de la lectura a través de la xarxa de biblioteques públiques. “A vegades sentim dir que la Cultura és cara, però el que és car és la incultura. Com més es puga fomentar la lectura, com més accés hi haja als llibres, com més imiten els fills als pares quant a lectura, millor serà”, ha conclòs Muñoz.

Per la seua part, Juli Capilla, propietari de Lletra Impresa Edicions, editorial de Gandia, ha explicat que la col·lecció Mitos impulsa llegendes i tradicions no tan conegudes fora de la nostra comarca; és el cas de El Tío de la Porra(obra del propi Capella); La Delicada de Gandia, de Vicenta Llorca; Una marjal de llegendes, d’Emili Selfa i Els Reis d’Orient, de Mercé Climent.

La idea és impulsar, recuperar, fomentar, donar a conéixer mites, llegendes i tradicions nostres que són tan vàlides com qualsevol llegenda internacional”, ha dit Capilla.

Dins de la recopilació de llibres que arribarà als col·legis de Gandia també està la col·lecció didàctica El príncep preguntador, feta per dues mestres d’Oliva, Irene Verdú i María Martínez.

Els instituts comptaran amb l’obra de Rafael Chirbes (autor de Tavernes doblement guardonat amb el Premi a la crítica), La bona lletra; també amb Oh! Dietaris inèdits de Joan M. Monjo,escriptor de Beniopa.

Capilla ha conclòs fent al·lusió a l’obra Després de l’amor, de l’escriptor indi/australià Subhash Jaireth, traduït al valencià per Jorge Salavert.